IRC'de Admin ve Oper Yetkisi

IRC’de Admin ve Operlerin Görevleri, Operlik Hakkında Soru ve Cevaplar

1- #OperHelp Kanalı ne işe yarar? Niye oper girince oraya da giriyorum?
Cevap: OperHelp kanalı, kullanıcıların adminlerden yardım alması gerektiğinde o kanala girer. Operinizi girince o kanala giriyorsanız yardım verebilecek bilgi ve tecrübeye sahipsiniz demektir.

2- #OperHelp kanalına kişi girdi ne yapmalıyım?
cevap: Gelen kullanıcıya Voice(+) verilip, sorununuz nedir diye sorulur. Sorusu bilginizi aşan bir durum ise #Opers kanalında diğer yönetici arkadaşlardan yardım alabilirsiniz.

3- #OperHelp kanalına user girdi başka admin Voice (+) verdi ne yapmalıyım?
cevap: Hangi admin voice vermişse onun dışında kimse müdahale etmemeli. Müdahale etmek o voice veren admine saygısızlıktır. Varsa fikriniz veya düşünceniz #Opers kanalından o voice veren admine söyleyebilir gerekli bir durumsa uyarabilirsiniz. Lakin #OperHelp kanalında kesinlikle voice veren kişinin dışında orda yazı yazmamak gerekir.

4- #OperHelp kanalına user girdi ve benle aynı anda voice veren başka bir admin oldu? Kim ilgilenecek peki?
cevap: Aynı anda da olsa biri kesinlikle voiceyi daha erken vermiştir. Bu sizde ilk siz vermiş gibi gözükse de bu konuda voice veren kişi “*** Türk mod değiştirdi:+v Nick” şeklinde gözükür. Burda Voice veren zaten net ortadadır. O ilgilenecek hatta #Opers kanalından “voiceyi sen vermişsin diyip hatırlatabilirsin admin arkadaşına”. Ayrıca iki kişi konuşurken üçüncü kişiye hangi gıda maddesi düştüğünü hepimiz bilmekteyiz.

5- #OperHelp kanalına user girdi, nick şifresini unutmuş ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Eğerki sununucuda /motd komutu yaptığımızda nick sorumlusu olarak atanan kişi veya kişiler onlineyse useri o nick sorumlusu adminlerin özeline gönderiyoruz. Ve #Opers kanalından o nick sorumlusu arkadaşa ilgilenmesini rica ediyoruz.

6- #Operhelp kanalına user girdi, nick şifresini unutmuş ama hiç online nick sorumlusu yok ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Nick şifresini kaybeden kişiye o nicki kayıt ederken yazdığı email adresi sorulur. Email adresini hatırlıyorsa /ns info nick ALL şeklinde komut uygulayarak verdiği mail uyuşuyorsa nick şifresine bakılır ve verilir. Bakma yetkiniz yoksa o an yetkiye herhangi bir adminden şifresine bakmasını rica edersiniz. Şifreyi o kişinin özeline yazarsınız. Ve nick sorumlularına /ms send Nick mesaj şeklinde maili doğru verdi şifresini verdik şeklinde memo atıp bilgilendirilir. Aksi takdirde verdiği email adresi doğru değilse kesinlikle nick şifresini vermiyoruz.

7- Ben sürekli değişik yerlerden mIRC indirip giriyorum ve Amsg mesajlarım #OperHelp’e yansıyor bu sorun olur mu?
Cevap: Tabiki sorun olur. Çünkü o an herhangi bir usere yardım verildiğini düşünürsek amsg çekildiğinde #operhelp kanalında hem userin hemde yardım veren adminin dikkati dağılır. Bu yüzden amsg mesajlarını kanala yansımamalı.

8- Peki Amsg mesajlarım #Operhelp kanalına yansıyorsa nasıl bunun önüne geçebilirim?
Cevap: Öncelikle /Alias /Amsg şeklinde komut uygulanır ve mevcut bir Amsg aliası varsa bu yolla silmiş oluruz. Daha sonra aşağıdaki komutu aynen kopyalayıp herhangi bir yerde uyguluyoruz.

/alias /amsg { haltdef | var %i 0 | var %t $chan(0) | while %i < %t { inc %i | if $istok(#Operhelp #opers #admin #reklam,$chan(%i),32) != $true { msg $chan(%i) $1- } } }

9- Bilgisayar başından kalktım veya Meşgul, Away, Yok gibi nick takısı aldım. #OperHelp kanalından çıkmalı mıyım?
Cevap: Kesinlikle çıkmalısınız. Yardım veremeyecek durumdaysanız o kanalda beklemenizin anlamı yok. Kanaldan çıkılır daha sonra bilgisayar başına gelirseniz veya ilgilenecek durumda olursanız tekrar girebilirsiniz.

10- İstediğim nicki kullanabilir miyim adminken?
Cevap: Linkli nickiniz olduğu sürece kullanabilirsiniz. Lakin her dakika nick değiştirmek yasaktır. Çünkü kullanıcılar sizin o anki aldığınız nickle admin olduğunuzu bilemeyebilir ve yardım için sizi bulamayabilir. Ayrıca bir oper sabit nickte durması şık olur. Çocukca ve anlamsızca aldığınız nickler sizin kalitenizi düşürebilir.

11- Biri Özelden küfür etti bana ne yapmalıyım?
Cevap: Eminimki atmayı düşüneceksiniz ama bu kesinlike yanlıştır. Her admin özelindekini atarsa ve oplarda kendi özelinde küfür edeni atarsa sunucunun halini siz düşünün. Peki ne yapılmalı tabiki ignore edilmesi gerekir zaten mircalem mirclerinde sağ tıklamada ignore özelliği mevcuttur.

12- Özelden biriyle tartıştım o kişide ya user ya da global kanalda op ne yapmalıyım?
Cevap: User ile zaten bir admin tartışmamalı. Hakaret etmemeli ve ettirecek kadar muhattap alınmamalı. Eğerki global bir kanalda o kişi yetkiliyse loglar alınıp o kanal sahibine verilir kişi sizi haklı görürse zaten ilgili işlemi kendisi yapacaktır. Size de yakışan bu olmalıdır. Tabi çok küfür içerikli konuşma yaparsa sunucudan uzaklaştırabilir kanallar sorumlusu veya kanal sahibine logları gelince verirsiniz.

13- Ben oper oldum ama pek bişi bilmiyorum ne yapmalıyım?
Cevap: Hiçkimse annesinin karnında öğrenmedi bu işleri. Zamanla öğrenirsiniz lakin bilmiyorsanız elinizden geldiğince müdahale etmemeye gayret gösteriniz. Bilen kişilerden yardım isteyebilirsiniz.

14- Ben kendime güveniyorum bilgim veya param var herşeyi yapabilir miyim herşeyi edebilir miyim?
Cevap: Hayır kimse saltanat süremez. Herkesin alternatifi vardır. Bu var bende yok şu var bende diyenler kendini kapı önünde görebilirler. O yüzden kimse vazgeçilmez değildir.

15- Sunucu sahibi çok yakın arkadaşım at koştururum istediğim gibi değil mi?
Cevap: Senden öncekiler de öyle diyordu. Eğerki sen arkadaşının sunucusuna zarar verirsen arkadaşın seninle sunucu bağlarını koparır. Ondan sonra arkadaşlığınıza devam edersiniz.

16- Peki ben herşeyi düzgün yapmak istiyorum var mıdır yolu?
Cevap: Tabiki vardır. Lakin tecrübe çok önemlidir. Öncelikle kuralları çok iyi özümsemeniz gerekir. Ondan sonra herşey düzgün olur. Sende kendinden memnun olursun sunucu sahibi de yönetici arkadaşlar da ve haliyle userlerde. Unutmayalımki hatasız kul yoktur. Önemli olan hatamızı anlamak ve bu hatayı en kısa zamanda düzeltmek.

17- Ücretli adminim veya ücretsiz adminim bişiler yapmam gerekiyor mu?
Cevap: Ücretli veya ücretsiz her admin sunucu güvenliğinden, huzurundan sorumludur. Lakin bilginiz buna el vermiyorsa o konulara karışmamanız en doğru yol olacaktır.

18- Aloo ben sadece sunucu sahibini dinlerim başkasını tınlamam var mı itirazı olan?
Cevap: Tabiki var. Üst alt ilişkisi söz konusu. Heleki sunucu sahibi o tınlamadığın kişiye görev vermişse ve sen onun görev kurallarını ihlal ediyorsan aynı zamanda sunucu sahibini de tınlamamış oluyorsun. Bu yüzden tınlamadığın yönetici, yaptırım yapma hakkını sunucu sahibinden aldığı için işlem yapabilir. Ayrıca eminimki tınlamadığın kişi de seni tınlamaz.

19- Benim yetkim var biriyle dalga geçmek istiyorum bu mümkün mü?
Cevap: Yetkin olması; biriyle dalga geçmen, onun haysiyeti ve şerefi ile oynama hakkını vermiyor. Onun yetkisi olup senle dalga geçmesini ister miydin?

20- En iyi admin nasıl biri olmalı?
Cevap: İyi niyetle sorunlarla uğraşan, emek veren, yetkisi var diye kimseyi ezmeyen, yönetici arkadaşları ile iyi geçinen, kuralların gereğini yapan ve kural dışı hareketlerde bulunnmayan, yapıcı, sabırlı, sakin biri olmalıdır. Heleki argo ve küfür hiç kullanmamalıdır.

21- Benim ağzım bozuk ya ister istemez yazıyorum bu sorun olur mu?
Cevap: Birini sever veya sevmezsiniz ama ne şekilde olursa olsun ona hakaret etme hakkını vermiyor bu. Bir bayanın olduğu yerde küfür etmek zaten ahlaksızlıktır. Küfürlü konuşmak ancak kendisini ifade etmekten aciz kişilerin başvurduğu bir türdür. Size küfür edilmesini istemiyorsanız sizin de küfür etmemeniz gerekiyor.

22- Ya insanlık hali bir yönetici veya userle tartıştım ve küfüre mağruz kaldım ne yapmalıyım?
Cevap: Konu ne olursa olsun küfür eden suçludur. Siz küfür etmeme erdemliğini göstermişseniz ve admin kanal genelinde veya özelinizde size küfür etmişse loglarla birlikte sunucu sahibine bildirilir. O gerekeni zaten yapar. Unutmayalım ki çekirge bir sıçrar iki sıçrar üçüncüsünde kapı önünde görür.

23- Ya ben #Opers kanalında çok eziliyorum bana yer yer hakaret ediliyor ne yapmalıyım?
Cevap: Zaten bir admin argo küfür içerikli konuşuyorsa o kanalda emin olunki er veya geç silinecektir. Silindiğinde de ordan buraya koşup kendisini ekletmeye çalışıp kendisini daha da küçük düşürecektir. Böyle bir durum tespit edildiğinde sunucu sahibi ilgili işlemi yapacaktır. Sunucu sahibi orda adaleti temsil eden, görevlisini başka görevlisine ezdirmeme rolünü üstlenen kişi olmalıdır.

24- Ya yöneticiyim sık sık moralim bozuluyor veya kendimi iyi hissetmiyorum ne yapmalıyım?
Cevap: İnsan haliyle her zaman iyi olamaz. İyi olmadığında kafasını dağıtmak için mIRC gibi bir yere girip takılabilir. Ama unutmayalım ki bu sinir ve kafa bozukluğu ile başkalarını kırma, rencide etme, küfür etme hakkını vermemektedir. Kafanız bozuksa, çok ciddi sıkıntılarınız varsa, iyi değilseniz bir psikiyatriye gözükmeniz mIRC’e girmenizden daha iyidir. Lakin yer yer sunucu sahibini bilgilendirip kafanızı bir süre dinlemeniz daha iyi olacaktır.

25- Ya ben çok hevesliyim görev üstlenmek istiyorum ne yapmalıyım?
Cevap: Sunucu sahibi kendisi adına görev dağılımını yapar ve /motd kısmında görevlileri yazar. Size orda bir sorumluluk verilmemişse, sorumluluk verilen kişinin işlerine karışmanız son derece yanlıştır.

26- Ya ben #Radyo veya #Help kanalları ile ilgili işlem yapabilir miyim?
Cevap: Hayır o kanallar sunucu içinde bağımsız kanallardır. #Help kanalının alt kanalı olan #Helper kanalına girmek kesinlikle yasaktır. Oralarda geçici veya sürekli yetki veremezsiniz kendinize. Bu konuda sunucuda büyük bir hassasiyet söz konusudur. Zaten oranın yöneticileri var gerekli görürse sizi oraya alır.

27- Bir Helper veya Dj ile atıştım sunucudan atmak veya nicklerini yasaklamak istiyorum yada silmek istiyorum yetkilerini ne yapayım?
Cevap: Gerek Dj olsun gerekse Helper olsun yetkilerini silemez, sunucudan atamaz veya nicklerini yasaklayamazsınız. Varsa bir uygunsuz davranış log alır o kanalların yöneticileri geldiğinde loglarınızı verirsiniz. Haklıysanız zaten ilgili Dj veya Helper görevinden alınır veya yaptırım yapılır. Unutmayalım ki o kişiler sizin gibi sunucuya karşılıksız emek verenlerdir. Emeğe saygı göstemermek en büyük özelliğimiz olmalı.

28- Bir özel kanal var girmek istiyorum ne yapmalıyım?
Cevap: Adı üstünde özel kanal. Yetkiniz var diye o kanalın sahibinden izinsiz girmeniz bir eve izinsiz girmek kadar ayıp bir durumdur. Ayrıca sunucu kontrolü için tüm kanallara girildi gibi saçma sapan işler yapmamamız lazım. Tüm kanallara girmeniz hiçbir kontrolün içine girmez ancak ya kendinizi belli ettirmeye çalışıyorsunuz ya da hava atıyorsunuz. Bunlar hoş karşılanan durumlar değildir.

29- Özellerde sunucu veya site reklamı yapılmakta ne yapmalıyım?
Cevap: Spam ekleme yetkiniz varsa ve eklemeyi biliyorsanız spam ekleyip reklam yapan kişi uzaklaştırılır. Spam ekleme yetkiniz yoksa, yetkisi olan birine durum anlatılıp spama eklenmesi istersiniz.

30- Ya ben sunucu reklam kontrol mesajı atmak istiyorum ne yapabilirim?
Cevap: Zaten bu işi üstlenen botlarımız mevcut ikide bir userlerin özeline veya statuse mesaj atıp kullanıcıları rahatsız etmemek gerekiyor. Zaten yapanların da bundan haberdar olup yaptıkları için amaçları reklam kontrol olmadığı bilinmektedir.

1 Yorum “IRC'de Admin ve Oper Yetkisi

  1. Pingback: IRC Nedir? | sohbetlive, sohbet, sohbet odaları

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


yedi × = 35